Dupa ce frații André si Édouard Michelin au pornit afacerea cu anvelope, s-au gândit să creeze și un ghid pentru șoferi, ca să-i încurajeze pe aceștia să facă excursii rutiere către atracții locale ale Franței. După puțin timp, ghidul a ajuns atât de popular, încât compania Michelin a desemnat câțiva inspectori pentru a testa restaurantele anonim și pentru a le clasifica după diverse criterii, cum ar fi calitatea sau savoarea mâncării servite.
În 1926 a apărut primul ghid Michelin care acorda câte-o stea restaurantelor pe care le recomanda, iar în 1931 a apărut rating-ul de 3 stele, sistemul de notare valabil și astăzi.
- ⭐️ O stea – mâncare foarte bună pentru categoria din care face parte;
- ⭐️⭐️ Două stele – mâncare excelentă, pentru care merită să faci un ocol de la drumul tău;
- ⭐️⭐️⭐️ Trei stele – mâncare excepțională, pentru care merită să faci o călătorie dedicată.
Deși ghidul a pornit din Franța, în prezent, cele mai multe stele Michelin le deține Tokyo, pe locul 2 fiind Parisul, pe locul 3 Kyoto, pe locul 4 New York, iar pe locul 5 Honk Kong.
Bineînțeles, stelele Michelin pot fi și ridicate dacă restaurantul nu mai este la nivelul lor.
Asta așa, #casastiti