cea mai profitabila amenintare cibernetica - ransomware

Cea mai profitabilă amenințare cibernetică

Cea mai profitabilă amenințare cibernetică a momentului este virusul de tip ransomware. Acest tip de virus funcționează în felul următor: un hacker reușește să obțină acces la laptopul sau smartphone-ul tău (fie printr-un mail de tip spam al cărui atașament îl deschizi, fie printr-o aplicație mobilă sau o extensie de browser).

După ce obține access la datele tale, le criptează (așa cum sunt criptate transferurile noastre bancare sau comunicarea militară) și ți se spune că vei afla parola care decriptează fișierele doar dacă vei plăti într-un anumit cont o sumă de bani stabilită de hacker (care în general este cuprinsă între 300 și 900 de dolari). Acest tip de virus e atât de profitabil pentru hackeri pentru că, odată ce ți-au fost criptate datele, e aproape imposibil să afli metoda de decriptare fără ajutorul acelui hacker. Astfel, virușii de tip ransomware au ajuns să extragă de la victime aproximativ un miliard de dolari în fiecare an.

Cea mai bună metodă de a te proteja de ransomware este să ai instalat un antivirus performant. Prietenii noștri de la Bitdefender ne-au spus că de sistemul lor de protecție nu a trecut niciun ransomware până acum. 😁 Asta așa, #casastiti.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.