HEPA

Ce este filtrul HEPA și de ce e atât de important pentru purificarea aerului?

Așa cum probabil știi, purificatoarele de aer de astăzi funcționează cu ajutorul filtrelor HEPA. Ce este filtrul HEPA și de ce este atât de performant? Este un filtru de aer pentru particule mai mari de 0.3 microni (µm) în diametru. Legea spune că pentru a se califica drept filtru HEPA, acesta trebuie să oprească peste 99.97% din particulele cu diametrul mai mare de 0.3 microni în SUA și 99.95% în Uniunea Europeană. 

Interesant este faptul că filtrul HEPA a fost inventat de armata SUA, la începutul anilor ‘40, în plină desfășurare a Proiectului Manhattan, prin care a fost dezvoltată prima bombă atomică din lume. Inițial, acest filtru a fost creat pentru prevenirea răspândirii particulelor radioactive în camerele de testare, cu scopul de a-i proteja pe cei implicați în proiect. În anii ‘50, filtrul HEPA a fost oferit spre comercializare, devenind un element cheie în domeniul filtrării aerului. 

Purificatoarele de aer de astăzi folosesc filtre HEPA pentru a curăța aerul din încăpere, dar decizia de a alege purificatorul potrivit ție trebuie să fie legată și de celelalte funcții ale produsului ales. Spre exemplu, Samsung România tocmai a lansat The Cube, un nou purificator de aer cu un sistem inovativ numit Wind-Free, care curăță aerul din locuința ta cu mai puțin zgomot și fără curent de aer direct.

Asta așa, #casastiti