Crăciunița

#CraciunulCasastiti [12] – Crăciunița. De unde provine numele plantei cu frunze roșii?

Crăciunița, planta cu frunze roșii și verzi pe care o asociem inevitabil cu perioada sărbătorilor de iarnă, provine din Mexic, fiind cultivată pentru prima dată de către azteci în regiunile mexicane montane umede și folosită pentru scăderea febrei. Astăzi, pe 12 decembrie, în State se sărbătorește Ziua Națională a Crăciuniței. 

Dacă o cauți pe internet, o vei găsi cu denumirea Poinsettia, care provine de la Joel Roberts Poinsett, fost ambasador al Americii în Mexic. El a fost primul om care a adus această plantă din Mexic în SUA, la începutul secolului al XIX-lea, mai exact în anul 1820. 

De ce o numim Crăciuniță? 

Tot din anii 1800 provine o legendă mexicană, despre o fată pe nume Maria și fratele ei mai mic, Pablo. Erau doi copii foarte săraci, dar cu suflet bun, care așteptau mereu cu nerăbdare Crăciunul. În fiecare an, la biserică se amenaja o iesle decorată cu scena Nașterii Domnului, unde oamenii obișnuiau să ducă câte un mic cadou pentru pruncul Iisus. 

În seara de Ajun, Maria și Pablo se îndreptau spre biserică pentru a asista la slujbă, mâhniți că nu aveau bani pentru a cumpăra un cadou, ca toți ceilalți oameni din sat. Atunci au văzut pe marginea drumului niște frunze verzi crescând și s-au gândit să smulgă câteva, le-au aranjat într-un buchet frumos și l-au oferit drept cadou la biserică. 

A doua zi, la slujba de Crăciun, oamenii prezenți în biserică au observat cum fiecare frunză verde din buchetul adus de Maria și Pablo s-a transformat într-un superb roșu aprins. Credincioşii au considerat că acesta este miracolul sărbătorii de Crăciun şi au denumit planta Crăciuniţă sau Steaua Crăciunului.

#CrăciunulCasastiti 🎅🎄😍 Asta așa, #casastiti